Racehunde vs. gadekryds – Hvad er bedst?

Når nogle mennesker kan være lidt skeptiske over for racehunde med stamtavle, så skyldes det normalt mistanken om indavl. For desværre kan nogle avlere finde på at avle videre på hunde, som ligger lidt for tæt på hinanden familiemæssigt. Dette problem er blevet grundigt beskrevet i BBC-programmet Pedigree Dogs Exposed. Her ser man nogle af de værste eksempler på racehunde, som er blevet alvorligt syge pga. forkert avlsprogram.

Men vælger man en ansvarlig opdrætter, er der ikke noget problem. Jeg har selv talt med en opdrætter, som købte breton’er fra både Norge og Amerika for at avle på dem. Med en så stor spredning oplever man ikke det problem, som bl.a. beskrives i førnævnte BBC-program.

Én af fordelene ved at vælge racehunde kan være, at der er nemmere at forudsige dens egenskaber. Det gælder både i henseende til det fysiske og det mentale. Når en jæger fx ønsker en hund, som kan tage stand for vildtet (fx pointer), så er man mere sikker, når man vælger racer, som netop er avlet til dét formål.

Et andet argument for racehunden kan være, at krydsninger ofte er uplanlagte parringer, hvor ejerne ikke er forberedt på at skulle sælge hvalpe. Resultatet er, at hundene går til meget lavere priser, hvilket alt andet lige kan give større risiko for useriøse købere.

Jeg har selv været umådeligt glad for vores hund, som er en krydsning. Den har været sund og livlig og har et fantastisk temperament.

Se en liste med racehunde og blandinger på Hundetips.dk

Hunden i bilen (guide)

2 tanker om "Racehunde vs. gadekryds – Hvad er bedst?"

  1. Jeg har kun haft blandinger hele mit liv, netop af fare for indavl, hvalpefabrikker og arvelige sygdomme. Og når man tænker på, hvor overfyldte internaterne er, synes jeg ikke det er fair, at avle flere hunde med vilje. Dét være sagt, er der jo selfølgelig altid en vis efterspørgsel på bestemte racer, men jeg synes det er synd med den måde mange avler på. Hunhundene får aldrig lov til at være hunde, men bliver brugt som fødemaskiner, så ejerne kan tjene penge.

    Med blandinger er det rigtigt, at det ikke er til at forudsige hvordan de bliver, men kender man de racer, de er blandet af, har man en ret god idé om det. Desuden bør ejeren også være parat til st omstille sig efter hundens behov, da hunden ikke bare kan ændre sig fordi den enten er for doven, høj, larmende eller aktiv.

  2. Hej Helle
    Tak for kommentaren. Vi har som nævnt været meget glade for vores gadekryds. Nu har vi bestilt endnu en hund – og denne gang er det én med stamtavle, og vi glæder os til at se de to lege sammen.

    Begge dele er efter min mening ok, hvis bare det foregår ordentligt. Racehunde kan sagtens være sunde nok! Det kræver bare, at opdrætterne spreder generne rigtigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *