Enhver kan kalde sig korrekturlæser – og en del også med god grund.

Men hvis du aldrig har prøvet at bestille professionel korrekturlæsning, kan det i sagens natur være en udfordring at vælge. Hvem er bedst egnet? Det spørgsmål vil vi tage fat på nu.

Skal korrektøren have en bestemt uddannelse?

Ikke nødvendigvis. Der er ingen tvivl om, at uddannelser som journalist eller cand.mag. i dansk kan være super relevante. Men der findes faktisk mange, som kan korrekturlæse, selvom de ikke har en formel uddannelse inden for faget. På samme måde kan du også sagtens få håndværkerarbejde udført af mennesker, som ikke er uddannede, men som kan deres kram pga. erfaring og vilje.

Når det er sagt, vil jeg alligevel anbefale, at man går efter nogen, der har en relevant uddannelse. Ellers skal man i hvert fald sikre sig, at vedkommende kan rette sprog. Når man både skal have rettet tegnsætning, stavning og evt. forståelighed over for læseren, kræver det sin mand – eller måske nærmere kvinde.

Bed om at få korrekturlæst et par sider. Betal evt. for det, hvor din korrekturlæser kræver det. Undersøg den rettede tekst, og spørg evt. andre. Det er en god måde at tjekke kvalitet på.

Priser

Hvad skal man give for korrektur? Priserne varierer helt fra 20 kr. til 100 kr. pr. side. Lad det være sagt med det samme: Den dyre, 100 kr., er ikke nødvendigvis 5 gange bedre end den billige. Men det er klart, at en så høj pris forpligter til kvalitet.

Men omkring 50 kr. pr. side må anses som rimeligt.

I nogle tilfælde kan det være, at din korrekturlæser skal hjælpe med mere end blot komma og stavning. Måske ønsker du forbedringsforslag til visse dele. Måske vil du have en overordnet udtalelse om tekstens kvalitet. Den slags vil du ofte kunne få med for en ekstra pris.

Hvis du eksempelvis er i gang med at skrive en bog, kan det være klogt at spørge, i forbindelse med korrekturlæsning, om noget af det bør ændres. Korrekturlæsning af bøger er en omfattende opgave, som kræver en god rådgivning. Du bør i øvrigt aftale fra begyndelsen, om teksten skal rettes med traditionel komma eller med startkomma. Det er meget ærgerligt, hvis man i den sammenhæng taler forbi hinanden. Lav evt. en lille kontrakt på mail. Det gør man gerne ved større opgaver, dvs. et par hundrede sider.

Hvordan foregår rettelserne?

De fleste bruger Microsoft Words funktion “Registrér ændringer”. Det betyder, at alle rettelser/ændringer er fremhævet med rød skrift. Herefter kan du selv godkende eller afvise hver rettelser. Dette kan dog være tidskrævende, men frygt ikke denne funktion i Word. For du kan sagtens trykke “Accepter alle”. Du kan også få din korrekturlæser til at sende et renskrevet dokument – og her vil enhver seriøs rådgiver i korrekturlæsning vedlægge noter. I dem kan du se, hvis der skulle være foretaget ændringer, som går ud over betydningen. I langt de fleste rettelser er der jo ikke tale om ændringer i betydningen, blot i den sproglige korrekthed.

Korrekturlæser firma.

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.